Τα νετρίνα εξακολουθούν να είναι γρηγορότερα από το φως

… σύμφωνα με νεότερα δεδομένα του πειράματος OPERA

Η ομάδα του πειράματος OPERA επανεξέτασε τα δεδομένα της και επιπλέον έτρεξε μια δεύτερη σειρά μετρήσεων από 21 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου. Νετρίνα παράχθηκαν για άλλη μια φορά στο CERN και ανιχνεύθηκαν 20 από αυτά στον ανιχνευτή του Gran Sasso. Μπορεί ο αριθμός αυτός να είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τα 16.000 γεγονότα του αρχικού πειράματος αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές η ακρίβεια ήταν πολύ μεγαλύτερη και επιβεβαιώθηκαν τα αρχικά αποτελέσματα. Χθες δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο η αναθεωρημένη έκδοση του πειράματος (arxiv.org) που θα υποβληθεί στο Journal of High Energy Physics. Ας σημειωθεί ότι κάποια μέλη της ομάδας OPERA που δεν είχαν υπογράψει την αρχική δημοσίευση τώρα ήραν τις αντιρρήσεις τους αποδεχόμενοι το γεγονός ότι το πείραμα μετράει ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός….
newscientist.com

Διαβάστε επίσης:
1. Πως φτιάχνουμε μια δέσμη νετρίνων
2. Πως ανιχνεύουμε νετρίνα
3. OPERA εναντίον βιολιστή



Κατηγορίες:ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΑ

Ετικέτες: ,

6 replies

  1. Η τελευταία αυτή μέτρηση μάλλον έφερε στην επιφάνεια την πιθανή αιτία του προβλήματος της μέτρησης του OPERA.

    Με τους σύντομους παλμούς των πρωτονίων αυτό που μετρήθηκε ήταν ο χρόνος πτήσης μεμονωμένων νετρίνων. Η συνέπεια του αποτελέσματος (δt=58ns από τα νέα δεδομένα) έδειξε ότι η χρονική διαφορά δεν οφείλεται σε προβλήματα της στατιστικής και της σύγκρισης των κατανομών των πρωτονίων με τις αντίστοιχες κατανομές των νετρίνων. Αυτό φυσικά δεν αποκλείει κάποιο άλλο συστηματικό.

    Από την άλλη έφερε στην επιφάνεια ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο. Η διασπορά των μετρούμενων χρόνων για τα 20 γεγονότα είναι 25ns δεξιά και αριστερά από την μέση τιμή (τα 58 ns). Έχει δηλαδή ένα πλάτος 50 ns. Αυτό έφερε στην επιφάνεια το γεγονός ότι το ρολόι που χρησιμοποιεί το πείραμα για να μετρά τον χρόνο λειτουργεί σε συχνότητα 20MHz, έχει δηλαδή διακριτική ικανότητα (1/20)x10^{-6}s = 50×10^{-9}s = 50ns. Να θυμίσω ότι το σφάλμα της μέτρησης για το πείραμα σύμφωνα με τους παράγοντες που έχουν πάρει υπόψιν τους υπολογίζεται στα 10ns.

    Και το ερώτημα, όπως το θέτει ο Tommaso Dorigo εδώ είναι, τι συμβαίνει αν το ρολόι είναι off κατά ένα τικ;

  2. Αυτοί οι Ιταλοί φταίνε για όλα… :p

  3. Iσχύουν, δεν ισχύουν
    «Δεν ευσταθούν» τα ευρήματα για υπέρβαση της ταχύτητας του φωτός

    Γενεύη
    Τα νετρίνα που ταξίδεψαν από την Ελβετία στην Ιταλία σε δύο πρόσφατους γύρους πειραμάτων δεν μπορεί να κινήθηκαν ταχύτερα από το φως, υποστηρίζουν τώρα Ιταλοί ερευνητές, οι οποίοι μέτρησαν όχι τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά την ενέργεια των φευγαλέων σωματιδίων.

    Η νέα μελέτη έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την επανάληψη του αρχικού αμφιλεγόμενου πειράματος, η οποία έδειξε και πάλι ότι τα νετρίνα ξεπέρασαν την ταχύτητα του φωτός.

    Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, οι ερευνητές του πειράματος OPERA στο εργαστήριο του Γκραν Σάσο, νότια της Ρώμης, διαπίστωσαν ότι οι δέσμες νετρίνων που εξέπεμψε το CERN έφτασαν στο εργαστήριό τους 60 νανοδευτερόλεπτα νωρίτερα από ό,τι θα είχε φτάσει το φως.

    Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, υποστηρίζουν τώρα ερευνητές του ICARUS, ενός άλλου πειράματος στο Γκραν Σάσο.

    Το συμπέρασμά τους δεν βασίζεται σε μετρήσεις του χρόνου που διήρκεσε το ταξίδι, αλλά σε μετρήσεις της ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του ICARUS επισημαίνουν ότι, αν είχαν ξεπεράσει έστω και ελάχιστα την ταχύτητα του φωτός, τα νετρίνα θα έπρεπε να είχαν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους.

    Όμως οι δέσμες νετρονίων που έφτασαν στους ανιχνευτές του Γκραν Σάσο παρουσίασαν ένα ενεργειακό φάσμα πλήρως συμβατό με το αναμενόμενο για σωματίδια που κινούνται με την ταχύτητα του φωτός -και όχι ταχύτερα.

    Τα ευρήματα αυτά «διαψεύδουν […] την αρχική ερμηνεία των αποτελεσμάτων του OPERA» γράφουν οι ερευνητές του ICARUS σε μελέτη που δημοσιεύεται στην υπηρεσία προδημοσίευσης ΑrXiv. Στον ίδιο δικτυακό τόπο έχουν αναρτηθεί τα αποτελέσματα του OPERA.

    Σύμφωνα με τουλάχιστον έναν ακόμα ερευνητή, τα τελευταία αποτελέσματα του ICARUS είναι αρκετά για να διαψεύσουν τις αρχικές παρατηρήσεις: Σχολιάζοντας την τελευταία μελέτη στο δικτυακό τόπο Scientific Blogging, o Τομάσο Ντορίγκο, φυσικός του CERN και του αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab, γράφει ότι η νέα δημοσίευση του ICARUS είναι «πολύ απλή και οριστική».

    Η δημοσίευση, εκτιμά, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «η διαφορά ανάμεσα στην ταχύτητα των νετρίνων και την ταχύτητα του φωτός δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλη όσο κατέγραψε το πείραμα OPERA. Είναι σίγουρα μικρότερη κατά τρεις τάξεις μεγέθους, συγκρίσιμη με μηδέν».

    Τα αρχικά αποτελέσματα του OPERA, τα οποία δυνητικά θα ανέτρεπαν τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν, είχαν γίνει δεκτά με δυσπιστία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι ίδιοι οι επικεφαλής του πειράματος τόνισαν ότι δεν επρόκειτο για ανακάλυψη, αλλά για την απλή παρουσίαση πειραματικών μετρήσεων.

    Τα ίδια αποτελέσματα έδωσε εξάλλου η επανάληψη του αρχικού πειράματος την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν πιο κοντές δέσμες νετρονίων, με μεγαλύτερα κενά ανάμεσά τους. Και σε αυτή την περίπτωση, ανεξάρτητοι ειδικοί επισήμαναν ότι τα αποτελέσματα δεν μπορεί να θεωρηθούν οριστικά.

    Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση αντίστοιχων πειραμάτων σε δύο άλλα, ανεξάρτητα εργαστήρια: το Fermilab στις ΗΠΑ και το KEK στην Ιαπωνία.

    Newsroom ΔΟΛ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.